אסטיגמטיזם הינו אחד מליקויי הראייה השכיחים ביותר, עיוות מסוים הנוצר באופן טבעי בעין. המפגש הראשון של האור עם העין מתרחש בקרנית. אחכ האור ממשיך לעדשת העין ולבסוף לנוזל העין. במצב בו העין בריאה ותקינה האור עובר בצורה יחסית חלקה וממוקדת ישירות למרכז הרשתית . (החלק האחרון של העין הקרוב ביותר למח).
מהו אסטיגמטיזם?
בספרים ובתמונות מחשב אנו רואים קרנית שדומה לחצי כדור הזהה בקימוריו בכל המשטח. בחיים האמיתיים צורת הקרנית דומה לחצי כדור, אך פני השטח שלה מלאים בשקעים וגבעות. כלומר הקרנית לא נראית כמו קערה חלקה. מצב זה גורם לאור לעבור בכיוונים וזויות שונות. על הרשתית נקבל תמונה לא ברורה, מרוחה. המח מתרגם מצב זה לכדי תמונה מטושטשת. ואנו נחווה ראייה לא שלמה.
גודל וכיוון האסטיגמציה
הגודל מושפע ונמדד לפי שני רדיוסים עיקריים. הגדול ביותר. והקטן ביותר. ההפרש ביניהם הוא גודל האסטיגמציה ונמדד בדיופטר. הכיוון מתייחס לזווית של הרדיוסים כלומר לאיזה כיוון פונים שני הרדיוסים העיקריים. ונמדדים במעלות מ 1* מעלה ועד 180 מעלות. גודל האסטיגמציה זהה בדיופטר בכל מרחק.
מאפיינים לאסטיגמציה
לאדם עם ליקוי ראייה ללא אסטיגמציה, מבט על עצם בצורת כדור יראה מטושטש אבל במידה והליקוי מאפשר ראייה, ניתן יהיה לזהות שמדובר בכדור. לאדם עם ליקוי ראייה הכולל אסטיגמציה הכדור יראה פחוס יותר, כמו פס, בגלל התמונה המרוחה המתקבלת על הרשתית. לפיכך, טשטוש ראייה לא קבוע הינו המאפיין העיקרי לליקוי ראייה אסטיגמטי. הטשטוש יכול להיות לרחוק, לקרוב או לשניהם. תלוי בגודל האסטיגמציה וכיוונה. בנוסף, נרגיש עייפות, כאבי ראש, ולחץ באיזור העיניים גם הם מאפיינים של ליקוי אסטיגמטי.
מה לעשות במקרה של חשד לאסטיגמציה
בהנחה ומה שאתם חווים בראייה הוא תיאור של הסימפטומים שהזכרנו. יש להגיע לבדיקת ראייה אצל אופטומטריסט/ית מוסמכ/ת בדיקה זו כוללת שימוש באמצעי הדמיה. הנקרא מיפוי קרנית. לצורך יצירת תמונה טופוגרפית של פני שטח הקרנית שלכם. כך ניתן יהיה להבין בצורה מדויקת מהו העיוות. צורתו, גודלו וכיוונו. פתרונות: אחרי ביצוע הבדיקה ניתן להתאים משקפי ראייה עם צילינדר או עדשות מגע טוריות – צילינדר ולהחזיר את ראייתכם למצב תקין.
מילה מהאופטומטריסטית
אסטיגמטיזם היא מילה שמבהילה הרבה האנשים. כאשר סה"כ ההבדל בין "מספר בעין" ואסטיגמציה הוא במיקום הליקוי. המספר נמצא בגודל הפיזי של גלגל העין ואילו האסטיגמציה נמצאת בקרנית בעיקר ויכולה להימצא בעדשת העין גם כן.