קרטוקונוס הינה מחלה ניוונית פרוגרסיבית, בה קרנית העין מקבלת עיוות בצורת קונוס — בליטה של הקרנית. העיוות גורם לעלייה באסטיגמציה, בצורה לא סדירה (מבולגנת אפשר לומר). תחילת המחלה מופיעה לרוב בעשור השני של החיים. לכן גיל הוא פקטור באבחנה. עד כה לא ידוע הגורם הפתולוגי, עם זאת יש קשר משפחתי. לא ניתן למנוע את הופעת המחלה, אולם כיום אמצעים רבים להאט את קצב ההתקדמות ואף לעצור אותה.
קרטוקונוס - סימפטומים וגורמי סיכון
אסטמה ואלרגיות בעיניים הן גורמי סיכון ידועים. שפשופי עיניים תכופים עקב אלרגיות ידועים כזרז לשינויים בקרנית. כאשר המחלה מופיעה לראשונה, לא תמיד מרגישים בלקות הראיה, אולם, ככל שהמחלה מתקדמת והאסטיגמציה בקרנית נעשית פחות סדירה. יתחילו להרגיש שינויים באיכות הראייה. מטופלים מדווחים על טשטוש ראייה קבוע בעיקר לראייה מרחוק, ילינו על רגישות יתר לסינוורים והילות סביב אורות, קושי באור חזק – פוטופוביה ויובש בעיניים.
אבחון קרטוקונוס
מיפוי קרנית הינו הכלי המדויק והמקובל לאבחון המחלה. בעזרת בדיקת מיפוי קרנית ניתן לראות בנקודות רבות ולאורך כל הקרנית את גודל האסטיגמציה, הפרשים בין הקמירויות, עובי הקרנית וצורת העיוות החרוטי.
האפשרויות לטיפולים אופטומטרים
בשלבים הראשונים של המחלה, משקפיים מספקים ראייה מיטבית ועונים על הצרכים של המטופלים. עם זאת המחלה משתנה ויש צורך להחליף משקפיים לעיתים קרובות יותר. ככל שחלה התדרדרות והאסטיגמציה מתפתחת בצורה לא סדירה. משקפיים לא יספקו ראייה טובה. והטיפול בקרטוקונוס יהיה עדשות מגע.
קיימים סוגים שונים של עדשות מגע. וההחלטה לגבי הסוג הנבחר יהיה שילוב של הידע והניסיון של האופטומטריסט/ית עם הרצון, המוטיבציה והיכולת הכספית של המטופל. עיקרון עדשות המגע לטיפול בקרטוקונוס מבוסס על תוספת של משטח חלק ללא עיוותים לפני הקרנית. אשרעוטפות את הקרנית באופן שבו הן כולאת את הדמעות ומשאירות אותן על פני הקרנית. כך שהאור פוגש בעדשת המגע החלקה ובמשטח דמעות יציב, לפני שהוא פוגש בקרנית המעוותת. אזי האור עובר ללא שבירות מיותרות, והתמונה המתקבלת על הרשתית חדה וברורה.
האפשרויות לטיפולים קליניים
השיטה שצברה תאוצה בשנים האחרונות נקראת "קרוס לינקינג" ובעברית "קשרי צילוב". השיטה מתאימה לקרטוקונוס התחלתי עד בינוני. ומטרתה לחזק את סיבי הקולגן בקרנית. במהלך הטיפול מטפטפים ויטמין 2B (ריבופלבין) לקרנית ומאירים אותה באור אולטרה סגול. הקרינה מפעילה את הויטמין ונוצרים קשרים חזקים בין מולקולות הקולגן בקרנית. הטיפול אמנם לא מחזיר את הקרנית למצבה הראשוני התקין, אך הוכח כיעיל לייצוב, האטה ואף עצירה של הקרטוקונוס. כך שיכול למנוע את הצורך בהשתלת קרנית בעתיד. באשר להשתלת קרנית, ניתוח זה מבוצע בקרטוקונוס מתקדם מאוד, ובמצב שלא נותר מה להפסיד שכן אובדן הראייה קיים בין כה. התוצאות במקרי השתלה רבים הן טובות ומספקות. טיפול נוסף מוכר נקרא "שתלי טבעת", בטיפול זה מחדירים שתלים טבעתיים לתוך הקרנית. הגורמים לייצוב המראה החרוטי, ובשאיפה להחזיר את המראה הכדורי של הקרנית. הטיפול מייצב ומשפר את הראייה והתאמת המשקפיים ועדשות המגע לאחר הטיפול מתבצע בדרך קלה יותר עם הצלחה טובה יותר.
טיפול בקרטוקונוס – אופטיקה יפעת
אם אתם סובלים מקרטוקונוס ואתם מעוניינים לשפר את הראייה שלכם ולקבל טיפול איכותי ופתרונות ראיה חדשניים ומתקדמים אנחנו מזמינים אתכם להכיר את אופטיקה יפעת. אופטיקה יפעת אופטומטריסטית מוסמכת בנתניה בעלת ניסיון, וותק וידע בתחום האופטיקה. אנו מאמינים כי לכל מטופל בקליניקה שלנו מגיעה איכות חיים בלתי מתפשרת ואנו פועלי במרץ בכדי לספק לקהל לקוחותינו את השירות הטוב ביותר תוך התייחסות לצרכים האישיים והמשתנים של כל לקוח ולקוח. בקליניקה שלנו ניתן לקבל מענה למגוון רחב של לקויות ראיה ביניהם פתרונות לפזילה, פתרונות לראיה דו עינית, פתרונות לראיה מטושטשת אחרי ניתוח לייזר ועוד.