העין האנושית היא מאיברי החישה המרכזיים והחשובים ביותר בתפקודו השוטף של האדם כאורגניזם, כמו גם אחד האיברים המורכבים והמרשימים ביותר בגוף. העין שלנו רגישה לגלי אור באורכים מסוימים, ובנויה על מנת לקלוט את האור באופן אופטימלי ולהעביר את המידע המתקבל אל המוח, שם נעשה "עיבוד הנתונים" המתבטא בתמונות ובמראות שאנחנו חווים. לעין מבנה מורכב יחסית הבנוי מכמה חלקים ושכבות שונות.
החלקים העיקריים של העין והתפקיד שממלא כל חלק בתהליך הראייה
באופטיקה יפעת רכזנו עבורכם מידע אודות התפקיד שממלא כל חלק בתהליך הראייה:
לובן העין – החלק החיצוני ביותר, עוטף את כל גלגל העין, צבעו לבן מעצם סיבי הקולגן שבונים אותו. אסופת סיבי הקולגן מסודרים צפוף מאוד ובצורה לא אחידה, תפקידו – שמירה על מבנה גלגל העין, הקולגן הוא חלבון חזק ויציב, בנוסף לובן העין מספק נקודת חיבור לשרירים החיצוניים האחראים לתזוזת העיניים.
קרנית – רקמה שקופה של סיבי קולגן, בנויה חמש שכבות חיוניות לאיכות הראייה. התפקיד העיקרי של הקרנית הוא שבירת האור ומיקודו. הקרנית מספקת את רוב העוצמה האופטית של העין כ 2/3 משבירת האור הכללית. הקרנית היא האיבר המעוצב ביותר בגופינו. קצוות העצבים לא מצופים מיאלין, (מיאלין הוא מעטה העוטף את העצבים ומשמש להגברת הבידוד החשמלי של הסיבים העצביים) ולכן כל שריטה על הקרנית מורגשת מיד.
מבנה הקרנית
הקרנית בנויה מחמש שכבות:
- אפיתל – מבנה צפוף של תאים אשר מהווה הגנה עיקרית מפני חדירה של מזהמים לתוך העין, כגון חיידקים.
- באומן – ממברנה דקה לשמירת מבנה הקרנית, מהווה הפרדה בין השכבה הראשונה לשלישית.
- סטרומה – שכבת סיבי קולגן המסודרים בצורה של שתי וערב המקנים לקרנית את שקיפותה, שכבה זו מהווה כ 90% מעובי הקרנית כולה.
- דצמנט – ממברנה דקה המפרידה בין השכבה השלישית והחמישית.
- אנדותל – שכבה של תאים צפופים האחראיים לייבוש הקרנית, ושומרים על שקיפותה.
מבנה העין - האיברים אשר תורמים למערך הכללי של קליטה, מיקוד ועיבוד תהליך הראיה
לשכה קדמית – מאחורי הקרנית נמצא חלל ובו נוזל האחראי על שמירת הלחץ התוך עיני, אנדותל הקרנית שומר שמים מהלשכה הקדמית לא יחדרו אליה
קשתית – טבעת שרירית, במרכזה אישון. הקשתית יכולה להתכווץ ולהתרחב בהתאם למרחק המטרה שאנו מסתכלים. בדומה לצמצם של מצלמה. תפקיד – ספיגה וויסות של כמות האור הנכנס לעין. בנוסף הקשתית מקנה לעין את הצבע שלה, בהתאם לרמת פיגמנט המלנין. ככל שיש יותר מלנין צבע הקשתית יהיה יותר כהה.
אישון – חור במרכזה של הקשתית, המתכווץ ומתרחב בהתאם למרחק המטרה עליה אנו מביטים. ובהתאם לכמות האור הנכנס לעין. מטרה קרובה או אור חזק יגרמו לכיווץ אישון. דרך האישון ניתן להגיע ולראות בעזרת המכשירים המתאימים עד עצב הראייה.
העדשה – חלק מהמערכת האופטית של העין, מורכבת תאי סיבים ההולכים ונדחסים פנימה עם הגיל. העדשה היא איבר שקוף ותפקידה – להשתתף במיקוד הקרניים (בנוסף לקרנית). תהליך זה נקרא אקומודציה, כאשר השריר פועל העדשה נעשית קמורה יותר, כח השבירה שלה עולה ומתאפשרת התמקדות על אובייקט קרוב.
רשתית – הרשתית היא החלק הפנימי והעמוק ביותר של העין, בנויה עשר שכבות חלקן תאים קולטי אור בשם פוטורצפטורים. תפקידם – קליטה של האור והפיכתו לאותות חשמליים. האותות הללו ממשיכים דרך עצב הראייה עד למח, שם מתבצע עיבוד הראייה לתמונה אחת. בנוסף ברשתית יש תאים אשר אחראיים על עיבוד ראשוני של הראייה. משמע מכך הוא שהרשתית משמשת נדבך נוסף בתפיסה החזותית.
בעין האנושית יש עוד מס' רב של איברים, אשר תורמים למערך הכללי של קליטה, מיקוד ועיבוד האור, ליצירת דמעות, לשמירה על המבנה, איזון הלחץ התוך עיני ולהגנה מפני מזיקים ופולשים זרים.