מיפוי קרנית הינו מכשיר דיגיטלי הבודק ודוגם את פני שטח הקרנית בנקודות שונות, התשובות מקודדות בעזרת שני פרמטרים עיקריים. הראשון הוא עיגולים המציגים את הקרנית באזורים השונים, והשני בעזרת צבעים המייצגים קמירויות שונות. גוון אדום מייצג אזור קמור בולט, גוון כחול מסמל אזור שטוח. מיפוי קרנית מתקדם מספק בנוסף מידע על עובי הקרנית, וקימורים אחוריים.
מה כוללת בדיקת מיפוי קרנית?
מהלך הבדיקה מתבצע ללא מגע עם העין, אין צורך בהרחבת אישונים, אין כאבים לאחר הבדיקה ואין תופעות לוואי. יש צורך להסיר עדשות מגע כ 48 שעות עד שבועיים לפני הבדיקה. תלוי בחומר העדשה ובמרשם. התוצאות מתקבלת בסגנון של מפה – טופוגרפיה.
אבחון בעזרת בדיקת מיפוי קרנית
מיפוי קרנית יצר מהפכה אמיתית בתחום רפואת העיניים. בעבר סברו שהקרנית עגולה ופני השטח שלה חלקים, בדומה לחצי כדור. בזכות המיפוי הבינו שהקרנית הולכת ומשטחת ככל שמתרחקים מהמרכז, ופני השטח שלה לא אחידים כלל. בעזרת מיפוי ניתן לראות בצורה הפשוטה ביותר אסטיגמטיזם בקרנית. גודל וכיוון, כמו כן את מבנה וצורת האסטיגמציה. ניתן לאבחן במדויק את מחלת הקרטוקונוס. ולהתאים את הטיפול בהתאם לסוג ומידת החומרה. מטופלים פוטנציאלים המעוניינים בניתוח לייזר להסרת משקפיים, מחויבים כחלק ממערך הבדיקות המוקדמות לעבור מיפוי טופוגרפי של הקרנית הקדמית והאחורית, שכן בניתוח הלייזר משייפים את פני שטח הקרנית, משטיחים אותה, וכך משנים את זוית שבירת האור. אצל אנשים שעברו השתלת קרנית, נמצא צורך במעקב רפואי קבוע בעזרת המיפוי לאיתור שינויים בקרנית. הקרנית אחראית על רוב התשבורת ולכן תקינותה חיונית לראייה. קרנית העין צריכה להיות אחידה בקמירותה, שקופה ללא עיוותים.