הגדרת המחלה, מחלה ניוונית של הרשתית, הנגרמת ממוטציה גנטית (תורשתית). המחלה בלתי הפיכה וגורמת לעיוורון. שכיחות המחלה עומדת על 1:400 אנשים. מחקרים מתבצעים באופן קבוע, ויש פריצת דרך גנטית שנמצאת עדיין בניסויים קליניים. כיום ידוע על למעלה מ 60 גנים העלולים לגרום למחלה. המחלה יכולה לפרוץ בכל גיל, אולם רובם חווים בעיות ראיה החל מהעשור השני לחיים.
רטיניטיס פיגמנטוזה - היכן ואיך מתרחשת הפגיעה בעין?
ברשתית העין קיימים קולטני ראייה שונים. במרכז פועלים קולטני אור האחראים על חדות הראייה, וראיית הצבעים. ובהיקף נמצאים קולטנים האחראיים על שדה הראייה וראיית לילה. הרשתית קולטת את האור המגיע מהסביבה וממירה אותו לאותות חשמליים. כל המידע עובר אל המח שם מועבד לכדי ראייה.
ברטיניטיס פיגמנטוזה בתחילה חל ניוון הדרגתי של קולטני הראיה הנמצאים בהיקף הרשתית (נקראים RODS קנים). המחלה מתחילה בקושי בראיית לילה, וככל שהיא מתקדמת ויותר קולטנים נהרסים בהיקף הרשתית. כך החולה מדווח על צללים בשדה הראייה ההולכים וגוברים עד לכדי מצב הנקרא "ראיית צינור". לעיתים המחלה מלווה בקוצר ראייה גבוהה. ולעיתים המחלה מתקדמת יותר וגם הקולטנים הפועלים במרכז הרשתית נהרסים. (נקראים CONES מדוכים). התוצאה, איבוד ראייה מרכזי בנוסף.
האבחון מתבצע על ידי רופא עיניים, הבודק את קרקעית העין, צילום רשתית, בדיקות אלקטרופיזיות (ERG), חדות ראייה, ראייה דו-עינית, שדה ראייה וראיית צבעים.
לא קיים טיפול או מניעה למחלה ,אולם בעזרת נטילה יומית של ויטמין A בכמות גבוהה ניתן לגרום להאטה מסוימת. השימוש מחייב מעקב של בדיקות דם תקופתיות.
אפשרויות אופטיות באופטיקה יפעת
בעזרת פילטרים צבעוניים הניתנים לשילוב בעדשות המשקפיים, או הזמנה מיוחדת של עדשות מגע. המטרה – להגן על העיניים מפני חשיפה מרובה לקרני השמש, למעשה לקרינת UV הגורמת לעייפות והחלשות הראייה. באופטיקה יפעת אנו מבצעים בהצלחה התאמה של פילטרים ספציפית לאדם בהתאם ללקות הראייה. בחירה נכונה בפילטרים עשויה להעלות משמעותית את איכות החיים. ולהקל על המצב המאתגר.
את הפילטרים ועדשות המגע המיוחדות מייבאת חברת PROLENS אשר ברשותה מבחר מדויק של פילטרים ברמות וגוונים שונים.